Groeien als accountmanager

Wat is nu precies een goede accountmanager en wat heb je nodig om er een te worden? In deze blog gaan wij in op de functie die zich richt op relatiebeheer en sales. Twee begrippen die voor iedere organisatie al sinds jaar en dag van belang zijn. Lees mee!

Wat doet een accountmanager?

Bij SalesRESPECT weten wij inmiddels als geen ander wat deze functie precies inhoudt: In de basis is een accountmanager degene die primair verantwoordelijk is voor het binnenhalen van opdrachten binnen zowel het bestaande klantenbestand als bij nieuwe klanten.

Daarnaast is deze persoon verantwoordelijk voor het onderhouden van een open communicatielijn met klanten. Een uitdagende functie? Zeker! Maar daarnaast ook bijzonder lonend op het moment dat een klant goed geholpen wordt bij een probleem of ingewikkelde kwestie.

Groeien in jouw functie als accountmanager

Wil jij het maximale uit jouw sales talent halen? Wij helpen je het volledige potentieel te bereiken!

Waar voldoet een goede accountmanager aan?

Als je jezelf deze vraag stelt weet je waarschijnlijk wel een aantal kwaliteiten van goede accountmanagers op te noemen. Maar ga nu eens bij jezelf na in hoeverre jij over deze kwaliteiten beschikt. Creativiteit, flexibiliteit, de drive om doelen te behalen, enthousiasme, luistervaardigheid, sterke communicatieve vaardigheden en een flink portie lef. Allerlei kwaliteiten die volgens ons kenmerkend zijn voor een goede accountmanager en essentieel zijn voor succes.

De afgelopen tijd hebben wij gemerkt dat de rol van accountmanager aan het evolueren is. Door de groei van het internet heeft de klant, in tegenstelling tot voorheen, meer toegang tot online informatie. Hierdoor gaan zij zelf op zoek en zijn zij dus al verder in de informatievoorziening.
Of dit invloed heeft op het werk van de accountmanager? Absoluut! Het zorgt er namelijk voor dat de accountmanager niet meer direct betrokken is bij de informatievoorziening en daarmee pas later aan bod komt binnen het salesproces. De accountmanager zal dan ook ervaren dat Online Marketing en Accountmanagement tegenwoordig in het verlengde van elkaar liggen. Het ene kan niet meer zonder het andere. Het is dan ook niet gek dat je steeds vaker een samensmelting van beide afdelingen ziet binnen organisaties.

Hoe kun je groeien als accountmanager?

Makkelijker gezegd dan gedaan zul je denken na het antwoord op de vraag over waar een goede accountmanager aan moet voldoen. Terecht. In deze snel veranderende wereld is het namelijk niet eenvoudig om succesvol te zijn op het gebied van accountmanagement. Sales bestaat daarbij niet meer uit trucjes, maar uit gedrag. Gedrag dat je continu aandacht moet blijven geven zodat het uiteindelijk routine wordt. Een echte sales-mindset die jou verder gaat brengen in het vak en in het succesvol zijn. En daar kunnen wij jou bij helpen.

Wij geven jou graag alvast een aantal tips die zullen bijdragen aan jouw groei als accountmanager:

  • Wees proactief en zorg dat je weet welke route de klant loopt voordat hij over gaat tot aankoop.
  • Bouw aan een goede sfeer in je gesprek. Daar heb je meer invloed op dan je denkt.
  • Stop met het verkopen van de specificaties van je product of dienst. Wees eerst enorm nieuwsgierig naar de situatie van de klant.
  • Stel veel vragen, luister goed en vraag door.
  • Vertel pas iets over jouw product of dienst wanneer je het volledige overzicht hebt van de echte behoefte van je klant.

 

Accountmanager training bij SalesRESPECT

Je krijgt bij ons training van mensen die in jouw schoenen hebben gestaan. Mensen met interessante verhalen vanuit het salesvak. Tijdens de trainingen maken wij gebruik van de RESPECT® methodiek waarbij de nadruk ligt op jouw ontwikkeling. We verscherpen je sales mindset, je ontwikkelt het vermogen een optimale klik met de klant te maken en je leert een succesvolle gespreksstructuur.  Kortom.. alle aandacht om jou nog beter te laten worden in jouw vak!

Dus ben jij een accountmanager die stappen wil maken en wil doorontwikkelen in jouw vakgebied? Wacht niet langer en schrijf je in voor onze training!

Nieuwsgierig?​

Nieuwsgierig geworden naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem direct contact op of kijk op onze trainingspagina.

Deze link is alleen beschikbaar voor klanten die toegang hebben tot een door SalesRESPECT® ontwikkelde Academy. Meer weten? Neem contact met ons op.