Sales en marketing kruipen steeds dichter naar elkaar toe en zullen daarom veel nauwer moeten samenwerken. Want de uitgebreide digitale mogelijkheden hebben de zogenaamde Buyer Journey drastisch veranderd. Daar waar ‘vroeger’ veel klantbezoeken gefocust waren op het informeren van de klant over nieuwe producten, diensten en ontwikkelingen, is een belangrijk deel van deze rol nu verschoven naar het internet. Het gevolg van deze ontwikkeling is onder andere dat de klassieke accountmanager pas later in de inkoopcyclus in beeld komt. Daarin schuilt een potentieel ‘gevaar’.
Later in het proces aan tafel komen betekent dat je minder tijd hebt of krijgt om een band op te bouwen met je potentiële klant. Bovendien heb je minder tijd en mogelijkheid om het inkoopproces te beïnvloeden of beter gezegd, om de klant van het juiste advies te voorzien op het juiste moment.
Een dilemma? Nee hoor, het is een kwestie van aanpassen. En hoe je dat doet, lees je in deze blog.
Wat betekent de Buyer Journey precies?
De Buyer Journey is de route die potentiële klanten doorlopen om tot besluitvorming te komen. Weten hoe de route van jouw potentiële klanten er uit ziet verschaft je de mogelijkheid om ze vroeg in hun oriëntatieproces van het juiste advies te voorzien. Eigenlijk is het niet anders dan voorheen, maar omdat een groot deel van het proces online plaatsvindt is het een taak geworden van marketing.
Om de Buyer Journey goed vorm te geven zal marketing ook vaak Buyer Persona’s ontwikkelen. Een Buyer Persona is een gedetailleerd, semi-fictief profiel van mogelijke personages die verantwoordelijk zijn voor de aankoop van producten en diensten binnen de B2B omgeving. Vanuit sales kennen wij deze personen vaak als Decision Making Unit (DMU). Door het gedrag van deze Buyer Persona echt goed te begrijpen en zelfs te kunnen voorspellen, kan veel effectiever worden ingespeeld op de huidige, maar vooral ook op de toekomstige behoeften van de klant. Op basis van de kennis over de Buyer Persona, wordt een plan gemaakt om de beïnvloeding via de online kanalen zo groot mogelijk te maken.
De Buyer Journey en Buyer Persona’s zijn op dit moment één van de meest belangrijke tools voor marketing. Als je namelijk weet waar jouw potentiële klanten zich op hun aankoopreis bevinden, kun je nog beter de juiste marketingtactieken ontwikkelen, aansprekende content maken en zelfs “call to actions” creëren om de potentiële klant te activeren en te volgen waar ze zich in de koopcyclus bevinden.