Wat drijft jou en vooral wat drijft jouw teamleden?

Iedereen is uniek

Je zult het met ons eens zijn dat niemand hetzelfde is. Iedereen is uniek. Soms is er overlap en soms zijn er verschillen. Die verschillen kunnen klein of groot zijn. Jij vindt iets totaal niet belangrijk wat voor een ander wel belangrijk is. Jij hebt een overtuiging die een ander helemaal niet heeft. Wie heeft er nu gelijk? Jij waarschijnlijk. Ahum!

 

“Hoe meer je jezelf bent, hoe minder je als iedereen bent, dat maakt je uniek.”

– Walt Disney –

 

Iedereen wordt in belangrijke mate ‘gestuurd’ door zaken die in ons onbewustzijn zijn opgeslagen. Neem bijvoorbeeld al je ervaringen tot nu toe. Je bent je daar niet constant bewust van. Toch zijn ze er altijd. Neem de dingen die jij belangrijk vindt, waar jij waarde aan hecht. Ook daar ben je je niet voortdurend bewust van, toch zijn ze er altijd.

Waarden zijn zaken die voor jou in jouw leven belangrijk zijn. Op allerlei gebied. Denk aan je werk, je relaties en bijvoorbeeld je persoonlijke ontwikkeling. Waarden sturen jouw gedrag. Ze zorgen ervoor:

  • Dat je de motivatie hebt om bepaalde zaken te willen bereiken of juist te willen vermijden.
  • Dat je kunt beoordelen wat je hebt gedaan. Was het goed of minder goed. Was het waardevol?

Waarom doe je wat je doet?

Waarden bepalen waaraan jij je tijd besteedt en hoe je reageert op ervaringen. Waarden geven onder andere aan waarom en voor wie je wilt werken, welke relaties je aangaat en waar je woont. Ze helpen je bij je keuze van je vakantiebestemming en in welk restaurant je gaat eten. Kortom, waarden bepalen dus waarom je iets doet.

In het kader van leidinggeven, coaching en teambuilding, zijn waarden uitermate interessant. Hoe zou het zijn als jij weet wat jouw mensen drijft? Als jij jouw teamleden individueel maximaal kunt motiveren omdat je van iedereen de waarden kent? Als je bedrijfswaarden, teamwaarden en individuele waarden optimaal op elkaar kunt afstemmen? Als je iedereen in zijn of haar kracht kunt zetten en snapt dat de motivatie om de weg naar Rome te bewandelen voor iedereen anders kan zijn, maar het resultaat niet minder. Sterker nog, hoe groot is de kans dat resultaten worden overtroffen als de motivatie 100% is?

Jouw waarden zijn niet per definitie de waarden van een ander. Het is aan jou als leidinggevende professional om te begrijpen wat de ander drijft en daar op in te spelen. Dat maakt je tot een echte leider. Hij draait immers niet om jou, maar om de ander, toch?

Bewust met deze wetenschap omgaan

Wat drijft jou? Wij bieden assessmenttools aan die antwoord geven op deze vraag, te weten My Motivation Insights (MMI) en DISC. Klik hier voor meer informatie.

Nieuwsgierig?​

Nieuwsgierig geworden naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem direct contact op of kijk op onze trainingspagina.

Deze link is alleen beschikbaar voor klanten die toegang hebben tot een door SalesRESPECT® ontwikkelde Academy. Meer weten? Neem contact met ons op.